Art Deco

Posted: 31/08/2011 in art deco, izložbe, retro tripping

Fotografija0372  Fotografija0385
Bilo da su u pitanju čitanje knjiga, maštovita sanjarenja, gledanje filmova, putovanja, izložbe, likovne monografije, tuđe priče koje načujem na štekatu (c,c,c..!)-  ja sam pravi retro-tripper. Postoje dijelovi povijesti umjetnosti i kulture  koji me oduševljavaju svojom estetikom,propitivanjem konzervativnog, lekcijama, u kojima uživam i gledajući i slušajući i dodirujući, a najviše u -zamišljajući. Ono, u stilu:možda je i bilo tako  kako mi se čini, a možda i nije.  Jedna od dražih stanica na koje navratim u tim tripovima je secesija.

DSC00720

Dakako da sam se uzvrpoljila čuvši za izložbu Art deco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Ponosna činjenicom da sam sudjelovala u stvaranju brojke od 76 552 posjetitelja, donosim vam virtualnu avanturicu-moj doživljaj izložbe s vlastitim fotografijama eksponata te  pokojom intimnom upadicom koju možda uopće niste tražili, ali ju je nemoguće zaobići, s obzirom na gorljivu zaokupljenost temom.

DSC00729

Josephine Baker, pjevačica, plesačica i glumica

 Vrijeme između dva rata. To je ono vrijeme Hercula Poirota, Josephine Baker, Grete Garbo i Ite Rine… Mary Jane cipele, jazz i charleston, resice na haljinama, Orient Express,šeširi, noćni život, jake boje ruža s izraženim “v” na gornjoj usni, cabaret, žene s cigaretama i prvim kratkim frizurama, glossy automobili…

Fotografija0387Fotografija0389
Peugeot 302 cabriolet iz 1936. godine

DSC00742 DSC00718
Na prvoj fotografiji su haljine i kozmetika supruge gradonačelnika Osijeka gđe Matilde Hengl, “dame rafiniranog modnog stila” . Na drugoj su večernje haljine anonimne vlasnice.

Fotografija0366 Fotografija0367
Ljepotice s izložbe
Fotografija0370 Fotografija0369
Odjeća za ljeto i plažu i neki novi šeširi i kape

To je vrijeme kada je Klimt je drmao Parisom i Bečom, a marketing se rađao i razvijao na  posterima i reklamama započinjući eru konzumerizma koja vlada i do dan-danas. Funkcija i estetika išle su ruku pod ruku, umjetnost je postala dio svakodnevnog života, tehnologija i industrija uplivale su u masovnu kulturu i više nije bilo puta natrag..
Fotografija0381 Fotografija0382
Fotografija0383  Fotografija0375
Poznati su vam? Sigurno ne i u ovakvim izdanjima…

DSC00744 Fotografija0379
Ovakav veliki već sam vidjela, no ovaj manji je “džepni”, portable verzija

Vjerujem da se tada začeo način života kakav živimo i danas, i zato nam se valja povremeno navratiti na ovu stanicu, da se podsjetimo ili naučimo kako je, kada i zašto sve počelo.

Ako  zagrebemo ispod površine tog blještavila, naći ćemo tu i mnogo drugih stvari…kao npr. veliku svjetsku krizu dvadesetih i tridesetih godina, gladan i siromašan narod, pripremanje jedne od najvećih ljudskih i svjetskih strahota u vidu drugog svjetskog rata… Jesu li ljudi upravo zato imali izrazitu potrebu da uljepšaju sve oko sebe, zatvarajući oči nad onim što se osjećalo da će doći?

Izložba nam govori o tome kako je bilo doma u ovo vrijeme, u Hrvatskoj, u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Hvaru, na Krku….

Fotografija0377

DSC00721 
Ivo Tijardović, skladatelj, slikar i ilustrator,   diplomirani glumac i scenograf i kazališni direktor

DSC00726 DSC00722
Ilustracije Ive Tijardovića
 DSC00725 DSC00724

Ovo vrijeme je moja generacija, kao i mnoge druge povijesne lekcije, učila kroz barba Smojino “Velo misto”. I čuli i učili Tijardovićeve i Floramye i Kraljicu, i vidjeli art deco stil  kroz Violetin salon, i namirisali  kontrastnu pozadinu koju čine oni koji su drukčiji i ne prihvaćaju već propituju. U Splitu su sjaj i ljepota uvijek živjeli ruku pod ruku sa šporkicon i siromaštvon, kao što je i šjor Vice s Njegovon Visosti, a barba Smoje je to dobro znao, kao i to da je ravnoteža istog životno bitna za duh našeg grada.

Fotografija0376

DSC00745
I kao što rekoh na početku, valja nam se vratiti tada…da vidimo i usporedimo  valja li nam ona ravnoteža ili  priteže važ na koju stranu…I nakon što zaključimo da se u biti ništa nije promijenilo, poput prve avijatičarke ne obazirati se, prva se ošišati na kratko, krenuti i –preletjeti.
DSC00730

Komentari
 1. Medena kaže:

  prekrasno rečeno 🙂 🙂 sviđa mi se osvježeni izgled bloga

 2. Sandra Z kaže:

  Uživala sam čitajući i gledajući fotografije. Lijep pozdrav :))

 3. LivesArt kaže:

  Hvala što si podjelila sa nama svoj doživljaj!Uživala sam gledajući fotke,posebno neponovljivu splitsku kulturu življenja !

 4. Tatjana kaže:

  Kako je ovo dobro,slikice,priča.Sve!

 5. Anonymous kaže:

  Super slike i "upadice"…Pozdrav od melanzane.

 6. Tea Jurković kaže:

  to je moja omiljena blitvarka napisala, potpisala i pofotkala, ljubac od purgerice 🙂

 7. Anonymous kaže:

  Baba je tvoj obožavateeeeeeelj !!!

 8. eda kaže:

  Hej, pa ti si prava reporterka, fantastično si prenijela dojmove sa izložbe, užitak je pročitati ovako dobar post… idem opet:))

 9. Hvala svima, i samo tako nastavite ;DDDD

 10. Marina kaže:

  Divan post, baš sam uživala… Ja nažalost nisam stigla otić na izložbu pa sam bila u virtualnoj online šetnji izložbom, ali privatni komentar je uvijek lijep bonus 😉

 11. Drago mi je da jesi, Marina 😉 Ja sam uživala u virtualnoj šetnji Parisom na tvom blogu :))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s