Steampunk!

Posted: 27/05/2012 in film, life, London, retro tripping, steampunk, vintage

 scenery steampunk
foto via advancedphotoshop.co.uk, Andrea Cernestean Photography
U poplavi stvari i stilova koje izvlačimo iz naftalina i prezentiramo ih kao nove brandove, provukao se jedan koji je totalno zaokupio moju pažnju u posljednje vrijeme. Jedan koji u svoje vrijeme nekako nije bio dovoljno odživljen, priznat, pohvaljen, te mu je pravo vrijeme za slavu sazrilo tek sad. Jedan kojeg smo poznavali i prije, samo nismo znali da ćemo ga jednog dana ovako zvati. Steampunk!

steam alarmclockcogs
Jednom je netko rekao da je steampunk nastao kad su darkeri otkrili smeđu boju. Iako  moji stilski, odjevni, glazbeni i ini korijeni potječu iz sasvim nekih drugih pravaca, i sve gothic  mi je oduvijek bilo strano, književno i kulturološki  sam, kao i većina pripadnika moje generacije, rano zagrizla u steampunk, a da tada to nisam ni znala, kao što nisam ni znala da će omiljene mi filmove i knjige rane mladosti jednog dana krstiti ovim žanrom. Knjige Julesa Vernea i  “Time machine” H.G. Wellsa pravi su  krivci za  davna maratonska maštanja pomiješana sa romantičnim utopijskim scenarijima nekih novih djela čiji sam glavni lik bila sama. Što je bilo tako čarobno u mehaničko-neoviktorijanskoj romantici? Iza svake maštarije stajao je moćan, metalan, mehanički dokaz, stroj koji ideju sprovodi u ostvarenje, balon kojim se moglo vinuti u nebo i otići bez žaljenja, gledajući samo naprijed. Sumnje nije bilo- to se može. Stroj je tu, on to dokazuje.
20000 phileasfogg
timemachine
Ako pitate Wikipediu, reći će vam da je kovanica steampunk  nastala kasnih 80-tih godina dvadesetog stoljeća, i da označava prvenstveno književni i filmski podžanr znanstvene fantastike i fantasyja koji kombinira alternativnu povijesti i elemente industrijske revolucije, a u kojem se radnja događa u vrijeme viktorijanske Engleske ili američkog Divljeg zapada. U djelima steampunka atmosfera je uvijek omotana dimom iz nekog parnog stroja, a najčešće vidimo i  strojeve ili izume koji su u stvarnosti izumljeni ili otkriveni  tek mnogo kasnije. Steampunk je, osim gore navedenim autorima, inspiriran i djelima pisaca s kraja 19. i početka 20 stoljeća, kao što su Mary Shelley (“Frankenstein”) i Mark Twain.  Prvim steampunk djelom smatra se novela napisana“Diferencijalni stroj” Williama Gibsona i Brucea Sterlinga, u kojoj lord Byron i Charles Babbage izume funkcionalno  mehaničko digitalno računalo. Ipak,  najpoznatije asocijacije na ovaj žanr su filmovi:   “Wild, wild west” (1999.), “Drušvo pravih gentlemana” ( 1999., 2003.), “Dvanaest majmuna” (1995.)  i “Sherlock Holmes” (2009., 2011.) te roman “Anubisova vrata” Tima Powersa.
12 m sherlock
wild wildwest the league
Estetika steampunka provukla se i u modu, glazbu, design, strip, računalne igre, kulturu…i hobby!. Koketira s funkcionalnim formama i mehaničkom estetikom, inspirira se Nikolom Teslom i kapetanom Nemom, brije na zupčanike, korzete, ruzinu i oblačno bez oborina, ignorira siročiće po ulicama Londona, pravi se da nisu postojale boleščine koje su u to doba zapravo harale i ne priznaje da zapravo samo žali za prošlošću koja se nikad nije dogodila…  Likovi su pravi, istinski i potpuni samopouzdani kreativci, s pozitivnim i hrabrim pogledom u sutra, kako je zahtijevao viktorijanski svjetonazor. Upravo zbog svega navedenog, meni je steampunk  totalno neodoljiv … “Anything can happen…anything could have happened…”
Danas, kad živimo u vremenu u kojem su se ostvarili gotovo svi steampunk tehnološki snovi, otkrivamo da se stil uvlači u sve oblike kreativnog izražavanja. Veseli me vidjeti kreativne primjerke  poput ovih…
ivan_mavrovic_1 ivan_mavrovic_2
Ivan Mavrović, hrvatski steampunk umjetnik (izvor www.body-pixel.com)
…ili ovog…
steamwatch2-2_Aranwen-300x290
steampunk narukvica (izvor www,aranwen.deviantart.com)

Steampunk vjenčanje, totalno cool!
steampunk-wedding-063
( izvor www.ruffledblog.com)

steamfashion
steampunk moda (izvor www.wired.com/ geekmom)
1328004157_Making of... coffee
Andreea Cernestean, “Making coffee” – fotomanipulacija (foto via advancedphotoshop.co.uk)

Komentari
 1. melanzana kaže:

  Asti ga…. koji dobri post-Uživala sam čitajući i gledajući, naravno….

 2. Tatjana kaže:

  Ajme,uživala sam…to je meni sve kao filmovi u kojima se putuje kroz vrijeme iliti ga vremeplovi.Krasno!!

 3. Hvala, draga M., drago mi je da jesi, bit će sigurno još toga na ovu temu…

 4. Daaaaa, to je tooooo….furkaaaaaa…..;))

 5. nail crazy kaže:

  krasan post, sviđa mi se definicija: kad su darkeri otkrili smeđu boju ;-Donaj sat bih tako rado nosila, savršen je ❤

 6. LivesArt kaže:

  I ja sam uživala čitajući i otkrivajući neke nove detalje koje nisam prije znala. Iako nisam baš fan steampunka onaj bračolet je moj favorit!

 7. Kreatonica kaže:

  Ja sve gledam stare vekerice i sve si nešto u glavi kombiniram 🙂 Odličan post!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s