Atelier Vaska Lipovca (1. dio)

Posted: 28/08/2012 in hobbyManiaK Gost, info, izložbe, life, street art, Vasko Lipovac

Jedna od većih kulturoloških nepravdi koju je grad Split učinio svojim stanovnicima jest ta da ih je uskratio za stalni izložbeni prostor djela Vaska Lipovca, čovika i umitnika, akademskog slikara i kipara koji je živio i stvarao u Splitu, te u njemu  i njemu ostavio svoju bogatu baštinu.
Nepravdu se silno trudi ispraviti Vaskova obitelj i njegova tri sina, koji su povodom ovogodišnjih ljetnih Olimpijskih igara otvorili atelier i omogućili posjet svim građanima i putnicima namjernicima. Besplatno. Na dvorišnim vratima čak je i napisan i broj mobitela jednog od sinova, u slučaju da dođete a zatvoreno je, možete se najaviti i dogovoriti posjet.
 DSC04441 DSC04456
Kroz fotografije moje drage prijateljice Mirele Ribičić predstavljam vam atmosferu jednog i jedinstvenog Vaskovog  ateliera, s radovima iz ciklusa Sport. Nedovoljno velik prostor ne dozvoljava da vidimo sve odjednom, pa je, u čast Olimpijskih igara, ovaj put naglasak ipak stavljen na Sport.

Vasko Lipovac 018 . Vasko Lipovac 024 DSC04464
DSC04430 DSC04450 DSC04457
DSC04466 DSC04463 DSC04443
DSC04433

Nekoliko svojih najpopularnijih skulptura Vasko Lipovac izradio je u nekoliko verzija i veličina, pa tako i Bicikliste. Njih ste zasigurno već vidjeli i o njima čitali…. ako niste, molim vas, pogledajte link. To je komadić Splita o kakvom nećete puno imati prilike doznati drugdje.
Biciklisti Lipovac 200812 foto via Slobodna Dalmacija

O ostalim radovima iz tri preostala  ciklusa stvaralaštva – Mediteran, Erotika i Sakralno – čitat ćete u sutrašnjem postu. A ako vas put slučajno nanese do Splita do 20. rujna, do kada traju dani otvorenih vrata, navratite do Vukovarske ulice od 11 do 16 sati i potražite Plavo Stablo- originalan Vaskov rad postavljen ispred ulaza u atelier. Ne možete promašiti 😉
DSC04426

Komentari
 1. Marinica kaže:

  Mislim da se nikad neću prestati čuditi kako je ovaj grad uvijek bio grozan i nezahvalan prema svojim umjetnicima, sportašima i brojnim drugim ljudima koji su nešto hvale vrijedno u životu postigli… sreća pa se nekad nađu neki pojedinci kojima je stalo ispraviti greške većine 🙂

 2. MattieMo kaže:

  Obožavam Lipovca, najrađe bi sve njegove skulpturice i slike imala po stanu :))

 3. Sani kaže:

  da sam barem to vidjela dok sam bila u St! uvijek propustim najzanimljivije stvari. 😦

 4. bensedin art kaže:

  Sada si me vratila u daleku prošlost. Pre jedno dvesta godina u galeriji Sebastian u Dubrovniku, kupila sam dve reprodukcije – razgeldnice Vaska Lipovca. Za studentski džep to je jedino bilo moguće. Držala sam ih uramljene dugo, dugo godina i onda su jedno vreme nestale sa zida. Sada si me podsetila na njih, pa ću ih opet vratiti u funkciju:)))

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s