100 godina Šegrta

Posted: 26/03/2013 in info, knjižnica, one stroke, radionice, strokework

 

Ove godine se u knjjižnicama diljem Hrvatske obilježava stogodišnjica “Šegrta Hlapića”, jednog od najpoznatijih djela hrvatske dječje književnosti.

 

DSC06945

Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu pokrenula je projekt “100 godina Hlapića”, u sklopu kojeg će se održati niz aktivnosti, događaja i radionica na temu šegrta i šegrtovanja, te će se, između ostalog, djeca i mladi imati prilike upoznati s različitim obrtima i zanatima, suvremenim i tradicionalnim, kroz praktične radionice koje će im voditi  Majstori Mrkonje  tih zanata.

DSC06948

Radionica One Stroke Paintinga imala je čast prva otvoriti niz “šegrtovskih” radionica za teenagere. U duhu starih zanata i prema dobi polaznika  odlučila sam se za neodoljivi, meditativni strokework. Tema je bilo uskršnje jaje, no ne bilo kakvo: u jaju smo sakrili  Hlapićevske simbole, one koji ga opisuju u čuvenom citatu na prvoj stranici knjige.

DSC06953DSC06954DSC06956DSC06958DSC06959DSC06961DSC06965

DSC06966IMG_1678DSC06968DSC06969

Cijeli događaj vrijedno je zabilježila ekipa HTV-a, pa ste nas mogli pogledati i u Regionalnom Dnevniku. Za one koji to nisu stigli učiniti, evo prilike.

One stroke painting u GK Marka Marulića Split

Nekako mi se čini da ipak ne rastežem inače toliko kad pričam…valjda samo onda kad mi od treme zuji u ušima Smiješak otvorenih usta. Nešto kao u onom vicu: “Piši polako, jer ne umijem brzo čitati….” E tako i ja, samo se ovdje  radi o govoru i javnim nastupima. Većina djece pak nije imala takvih problema :).

Imali smo dvije radionice, jednu jutarnju i jednu poslijepodnevnu, a posjetilo ih je otprilike18-oro djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina.

Knjižnica će tijekom godine priređivati mjesečne izložbe “šegrtovskih” radova. Svaki gostujući Majstor izraditi će i pokloniti knjižnici za uspomenu i prigodni bookmark, izrađen u njemu svojstvenoj tehnici.

Šaljem fotografije kad bude. Smiješak

Komentari
 1. Matea Saric kaže:

  Baš lijepo, super su radovi ispali :))I baš je dobra promjena vidjeti tvoj novi post 😀

 2. nail crazy kaže:

  ti si fantastična učiteljica, pogledaj samo ta jajca – genijalna su! i prekinila si video na najuzbudljivijem djelu, nisam čula nad čime se to ljudi zgražaju 😉

 3. Lolila kaže:

  uuu, jako lijepi radovi, bravo curke 🙂

 4. Nely kaže:

  Baš vam je bilo lijepo,jako lijepo ste se organizirali i vjerujem uživali radeći i družeći se..da znaš kako sam sretna vidjevši tvoj novi post!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s