Plaid Little helpers, 1.

Posted: 07/08/2013 in folkArt, Plaid
Oznake:

DSC07776

Kako u modi i kulinarstvu, tako je i u hobby svijetu život nemoguć bez dodataka koji život znače, malih pomagača koji su tu da začine svaki uradak i projekt, uštede vrijeme, otkriju nešto novo. Oni su moji  Watsoni Smiješak s namigivanjem.  Danas ću vam predstaviti prvih nekoliko  omiljenih.

DSC07779

Jučer ste, u Ivaninom projektu, upoznali jedne od zvijezda mog kreativnog života- spužve iz kolekcije Marthe Stewart, poznatije pod nazivom Mama i Beba spužve. Zašto baš ove spužve, a ne neke druge, jeftinije, one za pranje posuđa ili tapetarske? I sama stalno koristim tapetarske spužvice pri mnogim projektima na radionicama-no ove vam nude sasvim nešto drugačije i posebno

Ergonomske su i  multifunkcionalne. Okrugli oblik omogućava bojanje i oslikavanje bez da ostavlje tragove rubova-oni koji su do sada koristili obične spužvice kod bojanja drvenine, “tapkajući” boju i pripremali akrilne podloge na platnima i sl. znaju o čemu govorim. Otkad sam ju dobila, podloge koje pripremam za oslikavanje bojam isključivo ovom spužvom. Ako ste pak jedan/jedna od onih koje se vole i žele baš jako isprljati, poput mene, isprobajte baš sve njene stranice i mogućnosti, jer ih ona ima mnogo! S obje strane, dakle na četiri kraja dvije spužve su  izbrušene tako da imaju rubove u obliku pravilnog kruga, i na ove dvije spužvice nalaze se četiri takva kruga, svaki u različitoj veličini. Njima možete raditi zanimljive strukture i teksture – poput onih koje ste jučer vidjeli u Ivaninom tutorialu. Dvije su spužve, ali sa četiri kruga različite veličine- to je kao da ste dobili četiri pečata ili šablone!

Najjači adut ove spužve jest – najizdržljivija i najkvalitetnija spužva koju sam imala prilike isprobati!

DSC07840DSC07841

Primjerci koji slijede veličinom navoja prilagođeni su svim bočicama iz Plaidove linije, što znači da ih možete “zavidati” na ama baš svaku boju, akrilnu patinu i  medij istoimenog proizvođača (dakle, Plaid-a) i tako si prištediti kistove i dodatno prljanje alata, radne površine i ruku.

DSC07778

Jako su mekane, te također ne ostavljaju tragove. Njihov najjači adut je: čistoća kod uporabe, manje zaprljanog alata i ruke i nokti bez slojeva akrila. Ne mogu ih uspoređivati s onima Marthe Stewart, jer ni vrstom, ni namjenom, ni cijenom ni kvalitetom nisu u njihovom rangu.  Ovo nije spužvica koja će vam trajati cijeli život, ali uz brižno održavanje i pranje odmah nakon uporabe doživjet će dugogodišnji vijek.Kod njih treba pripaziti na nekoliko stvari : prilikom aplikacije potrebno je pronaći “balans” u istiskivanju sadržaja- prejako stiskanje rezultirat će “tuširanjem” vas i okoliša, a preslabo vašom pomisli da “alat ne radi”. Nakon jednog takvog tuširanja, za “uhvatiti ruku” meni je trebalo minutu do dvije, pa to i ne smatram nekim nedostatkom. Dvije manje plosnatog su oblika, a ja ih najviše koristim za bojanje i oslikavanje malih drvenih predmeta, jer im je vrh uzak i jako olakšava bojanje svih onih malih zakutaka i prostora iza i između kopčica na drvenim kutijama. Valjkasta spužva ipak mi je ovdje najzanimljivija. Postala je moj nezamjenjivi alat kod npr.tehnike foto transfera na tekstilu, jer tako lijepo sama “izračuna”, izravna i iznivelira sloj kojeg treba nanijeti na fotografiju, i tako mi uštedi  ono vrijeme “peglanja” medija koje sam do sada radila kistom.

DSC07623

Konturni nastavci- pa ta me je ideja totalno oborila s nogu i beskrajno sam zahvalna onome tko ju je izmislio! Da, to znači da više ne trebate posebno kupovati konturne boje, već one koje imate možete ”pretvoriti” u konturne jednostavno tako što ćete na bočice staviti ovaj nastavak!

DSC07777DSC07781

Od ovih šest komada tri su sa većom rupicom, a tri s manjom za tanje linije. Evo krupnijeg kadra da vidite kakav trag ostavljaju; namjerno sam radila s metallic bojom, koja je nešto rjeđa i više se razlijeva, i to na zakrivljenoj podlozi, da vidim kako se ponaša i u tako stresnim uvjetima Smiješak:

DSC07782DSC07783

Deblji…..                                                …. i tanji.

Super je imati konturu baš u svakoj boji! No, tu s njima čarolija ne završava, ali ostatak priče zaslužuje i jedan poseban tutorial, kojeg ćete vidjeti uskoro.

Lista pomagača je, kao što pretpostavljate, poduža, a ja ću vam pisati o njima tek nakon što ih dobro, dobro provjerim, iskušam u periodu od dva- tri mjeseca i na nekoliko radionica s različitim ljudima. Nadam se da će vam takva iskustva pomoći i u vašem radu.

Imate li i vi svojih favorita u pomagačima? Koji su vaši?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s